Language: Dutch
2024-08-18, 10:00–12:00, Medium mosfet
We gebruiken in ons dagdagelijkse leven zeer veel toestellen uitgerust met elektronica. Maar wat is een chip eigenlijk, hoe wordt hij gemaakt? We duiken in de wondere wereld van de elektronica. Via eenvoudige voorbeelden wordt uitgelegd hoe een chip werkt. De fabricatie van een chip komt ruim aan bod: we beginnen met zand, daar maakt men siliciumschijven van, en via een moeilijk proces worden dan chips gemaakt. Omdat alle onderdelen op een chip zo ontzettend klein zijn, is tijdens de fabricatie zelfs het kleinste stofdeeltje een probleem, dus moeten we chips in cleanrooms fabriceren. Cleanrooms zijn speciale laboratoria: speciale kleding, supergezuiverde lucht, hoogtechnologische toestellen... we bespreken het allemaal. En we maken het tastbaar door veel didactisch materiaal: silicium-schijven, PCB’s met chips erop, materiaal uit de cleanroom, en we steken een liefhebber in een cleanroom pak. Voorkennis is niet nodig, veel interesse wel.
Ik ben ingenieur van opleiding met een PhD in de electronica. Ik werk 39jaar in de elektronica-sector (vroeger aan de KUL, Philips en Mitsubishi Electronics, en de laatste 34jaar op imec). Ik werkte steeds in het domein van de fabricatie van elektronica. Sinds 8 jaar ben ik ook professor aan de universiteit van Gent, waar ik aan de ingenieursstudenten les geef over de fabricatie van elektronica, en over de fabricatie van specifieke elektronische toestelletjes voor biomedische toepassingen, zoals elektronische implantaten of elektronische contactlenzen.
Sinds vele jaren geef ik heel regelmatig workshops over elektronica, meer specifiek over de fabricatie van een silicium wafer, en hoe je daar dan verder chips op maakt, hoe die wafers verzaagd worden en de bekomen chips verpakt en op een PCB geplaatst worden. De strenge regels om stofarm te kunnen werken in een cleanroom komen aan aan bod, en heel vaak zijn er tijdens die uitleg vrijwilligers uit het publiek die graag eens een cleanroompak aantrekken. Ik gaf mijn workshop al aan heel diverse mensen: van echte leken-in-het-vak tot mensen met een sterke wetenschappelijke achtergrond, van schoolgaande jeugd tot volwassenen. Het liefst geef ik aparte werkshops aan erg diverse doelgroepen, bv. een workshop voor kinderen, een tweede voor volwassenen, maar een gemengd publiek lukt ook wel.
Ik werk altijd erg ‘plastisch’: ondersteund door figuren en foto’s via een powerpoint-projectie (ik heb dus wel een scherm+projector nodig), maar ook met veel ‘echt’ materiaal (Si-brokken en schijven, litho-maskers, probe-kaarten, PCB’s met chips en losse chips in soorten en maten, een grote ‘educatieve’ chip (te demonteren reuze ‘kartonnen’ verpakte chip om goed de opbouw te kunnen tonen), cleanroom pakken in kleuren en vele maten, elektronische implantaten voor een uitleg specifieker rond elektronica voor ‘smart implants’, etc. Ik heb wel graag genoeg tafels tussen het publiek staan zodat we die kunnen gebruiken om al het didactisch materiaal op te leggen tijdens de uitleg.
nee
Maaike Op de Beeck is ingenieur met doctoraat in de elektronica. Maaike werkt op imec als onderzoeker en aan de Gentse universiteit als professor. Zij werkt al 39 jaar in het domein van chipfabricatie, en zij geeft erg vaak les of workshops aan jong en oud over chipfabricatie.